Castillie-Leon

Vakantie Castilie en Leon

Castilië en León is in oppervlakte de grootste autonome regio van Spanje en omvat de provincies Ávila, Burgos, León, Palencia, Salamanca, Segovia, Soria, Valladolid en Zamora. Het gebied is uitgestrekt en buitengewoon afwisselend. Het hart wordt gevormd door de Meseta del Norte. Karakteristiek voor deze Castilliaanse hoogvlakte is de Tierra de Campos, in het noorden van de regio, met zijn afgelegen, soms halfverlaten dorpen en uitgestrekte graanvelden. Rondom de hoogvlakte ligt een aantal imposante bergketens. In het zuiden en zuidoosten ligt het langgerekte Castiliaanse Scheidingsgebergte (Sp. Sistema Central), dat de Spaanse hoogvlakte in tweeën deelt. De keten bestaat uit de Sierra de Guadarrama, de Sierra de Gredos en de Sierra de Francia.

Castilie en Leon op kaart

Algemene informatie Castilie en Leon:

In het noordoosten ligt het eveneens langgerekte Castiliaanse Randgebergte (Sp. Sistema Ibérico). Hiervan maakt de in Soria liggende Sierra de Urbión deel uit. In het uiterste noorden liggen, met een uitloper in Zamora, de Montes de León. Naast het fascinerende landschap met zijn bergen, onbekende natuurparken en eindeloze vergezichten biedt de regio Castilië en León de bossen van Soria en Salamanca, monumentale steden en dorpen, talloze massieve burchten die de herinnering aan de Reconquista, de ridderorden en de epoca señorial levend houden, bruisende fiesta’s en een uitstekende keuken.

Castilië en León is dun bevolkt en de leegloop van het platteland is één van de grootste problemen die de regio kent. In de provincie Valladolid bijvoorbeeld woont ruim 70% van de bevolking in de hoofdstad. In en rond de steden Valladolid en Salamanca is industrie te vinden; landbouw en toerisme zijn verder belangrijke sectoren. Dat laatste wordt door de overheid op een zeer actieve manier gestimuleerd, waardoor de bezoeker door de VVV-kantoren wordt getrakteerd op prima en uiteenlopende informatie, ook over de minder bekende gebieden.