Extremadura

Vakantie en Reizen Extremadura

De autonome deelstaat Extremadura ligt in het westen van Spanje en grenst aan Portugal en wordt gekenmerkt door zijn verscheidenheid. U treft hier grasland en bossen, stuwmeren en de vlakke gebieden van Cáceres aan. In het noorden ligt de Sierra de Gata, met de vruchtbare valleien van de Jerte, de Ambroz en La Vera. In het zuiden liggen de uitgestrekte vlakten van La Serena. Het gebied is zeer dun bevolkt: de bevolkingsdichtheid bedraagt slechts 27 inwoners per vierkante kilometer; dit in tegenstelling tot de gemiddelde bevolkingsdichtheid van Spanje van 75 inwoners per vierkante kilometer.

Qua reizen en vakanties is het gebied niet ontdekt, maar wel erg mooi en rustig, hier vind u echt het Spanje zoals u dat nooit hebt gezien.

Extremadura op kaart

Algemene informatie Extremadura:

Het eerste dat opvalt aan Extremadura is dat het een bergachtig en waterrijk gebied is. De naam Extremadura vindt zijn herkomst in het woord extremo. Daarmee werden de grensgebieden aangegeven gedurende de acht eeuwen durende strijd tussen Christenen en Moren. Extremadura grenst in het noorden aan de deelstaat Castilla en León, in het zuiden aan Andalusië, in het oosten aan Castilla-La Mancha en in het westen aan Portugal. Met een oppervlakte van 41.602 km2 (8% van het Spaanse grondgebied) is het de op vier na grootste autonome deelstaat van Spanje. Extremadura is verdeeld in twee provincies: Cáceres (19.945 km2) en Badajoz (21.657 km2), en telt 380 gemeentes waarvan 218 in Cáceres en 162 in Badajoz vallen. De hoofdstad is Mérida.

De twee belangrijkste rivieren, de Taag en de Guadiana, stromen van oost naar west door het landschap dat wordt doorkruist door verschillende bergketens. In het noorden ligt het Centraal Systeem, in het zuiden de uitlopers van de Sierra Morena en in het oosten en midden van de regio de uitlopers van de Montes de Toledo. Het is een gebied vol contrasten, waar de hoogte varieert van 130 tot 2.400 meter. In Extremadura heerst een Middellandse Zeeklimaat, hier en daar met land- en zee-invloeden. Het gebied is wat vochtiger, waardoor het klimaat aangenamer is dan in de rest van de Spaanse hoogvlakte. Dit komt omdat er tussen de Atlantische Oceaan en Extremadura geen natuurlijke barrières liggen. De winters zijn er gematigd en de zomers erg warm.

Het Spaanse wegennet kent in extremadura twee hoofdwegen die respectievelijk oost-west en noord-zuid lopen. De eerste hoofdweg, de autosnelweg Nacional V die Madrid met Lissabon verbindt, loopt dwars door Extremadura. De tweede, de Nacional N-630, loopt van het noorden van Extremadura naar het zuiden. Men is begonnen om ook van deze weg een autosnelweg te maken. De overige wegen zijn van vrij goede kwaliteit en geven toegang tot elke uithoek van Extremadura. De belangrijkste spoorverbindingen zijn de lijnen Madrid-Cáceres, Cáceres-Mérida en Mérida-Zafra. Badajoz heeft een luchthaven met vluchten naar Madrid en Barcelona