Formentera

Vakantie Formentera

Formentera is een klein eiland behorend tot de autonome regio Balearen. Formentera is het kleinste bewoonde eiland van de Balearen en ligt op een kleine afstand van het bekende eiland Ibiza. Het eiland bestaat eigenlijk uit twee eilandjes, die met elkaar verbonden zijn door een landtong, hoogste punt is de Mola (192 m). Qua vakantie is Formentera redelijk onontdekt en dat komt mede door het feit dat Formentera geen eigen luchthaven heeft en alleen per boot is te bereiken.

Formentera op kaart

Algemene informatie Formentera:

Formentera wordt door sommige mensen beschouwd als het laatste paradijselijke eiland van de Middellandse Zee en is slechts bereikbaar per boot vanaf Ibiza. Behalve de twee kleine rotsachtige hoger gelegen gedeeltes, la Mola en Cap de Barbaria, is het eiland vrijwel vlak en heeft het slechts één gemeente, Sant Francesc de Formentera. Het eiland Formentera bestaat uit 4 woonkernen: Pilar de la Mola, Es Pujols, Sant Ferran de ses Roques en La Savina. Hier zijn vrijwel alle overheidsdiensten van het eiland te vinden.

Dankzij de geringe afmetingen en uitgestrekte zandvlaktes is Formentera heel geliefd bij toeristen die op zoek zijn naar rust en stilte. Gelukkig ontwikkelt het eiland zich in evenwicht met de omgeving en de eigen middelen, en is het zowel eigentijds als traditioneel gebleven. Het eiland Formentera kan men heel goed op de fiets bezoeken.

Het klimaat op Formentera is een Middellandse-Zeeklimaat met warme en droge zomers. Door de kleine oppervlakte van het eiland en de geringe hoogteverschillen is het klimaat over het hele eiland vrij gelijkmatig. Wel zijn er verschillen in de vochtigheid tussen de hoger gelegen plekken en de lager gelegen plaatsen. De wind is op het relatief vlakke eiland een constante factor. Harde winden komen voor in de periodes december-januari en april-mei. Fromentera is van de Balearen het eiland met de meeste zonuren en de minste regendagen.

Vervoer naar Formentera is slechts per boot mogelijk gezien het feit dat er geen luchthaven is. Dichtstbijzijnde luchthaven is de luchthaven van Ibiza en vanaf Ibiza zijn er frequente bootverbindingen met de haven van Formentera La Savina

Vervoer op Formentera is uiteraard op alle manieren mogelijk. Er is openbaar vervoer maar voor meer onafhankelijkheid zijn alle vervoermiddelen te huur. Dus huur een fiets, auto, scooter of een boot en geniet van dit schitterende eiland.

De geschiedenis van Formentera gaat terug tot 4000 voor Chr. toen het al bewoond was. De Romeinen noemden het eiland Fruimentera. Omdat de bodem vruchtbaar was en er veel zoetwater werd gevonden, gebruikten ze het als graanschuur. Toen de bronnen uitgeput raakten ging ook de landbouw achteruit. Als gevolg van aanvallen door piraten werd het eiland in de 16de eeuw verlaten. Tweehonderd jaar later werd Formentera vanuit Ibiza weer bevolkt. Het toerisme veranderde radicaal de economie en de maatschappij van het eiland. Hippies zijn mede verantwoordelijk voor het bekend maken van Formentera.