Stranden

Stranden Mallorca

Er zijn weinig rots of steen stranden op Mallorca, u vindt er voornamelijk zandstranden. Toch verschillen ze veel van uitgestrekte stranden tot kleine baaitjes met steile rotswanden. De watertemperatuur is van juni tot november heerlijk, met als topmaanden juli en augustus (25 graden celcius). De EHBO-posten bevinden zich op alle grote stranden. In de omgeving van Palma de Mallorca vindt u de drukste en grootste stranden. Een blauwe vlag op het strand betekent dat het veilig, schoon en onderhouden is. Er zijn ook diverse stranden gewaardeerd met de Blue Flag!

Populaire vakanties Mallorca

Joan Miro

Joan Miro

Joan Miró was een Catalaanse Spaanse schilder, beeldhouwer, keramist en graficus, (Montroig Catalonië 20 april 1893 – Palma de Mallorca 25 dec. 1983). Joan Miró was de belangrijkste kunstenaar van de 20ste eeuw voor de stad Barcelona, maar is op zijn geliefde Mallorca gestorven. Hij woonde sinds 1956 op het eiland en ontwikkelde hier zijn vaardigheden met betrekking tot het beeldhouwen. Zijn vroegere atelier, waar hij sinds zijn aankomst op Mallorca werkte, is omgetoverd tot cultureel centrum. In deze ‘Fundacio Pilar i Joan Miro’ is een grote verzameling werken van de kunstenaar te bezichtigen. Bezoekers kunnen hier meer dan 6.000 werken van Miro bewonderen, waaronder sculpturen en schilderijen. In het centrum worden ook concerten gegeven.

Joan Miro stond vooral bekend om de felle kleuren die hij gebruikte in zijn kunstwerken. Vooral de grafische kunst sprak hem erg aan; een soortement van kunst waar hij op Mallorca steeds meer interesse in kreeg en verder ging ontwikkelen. Twee jaar voor zijn aankomst op het eiland kreeg Miro al een onderscheiding voor de grafische kunst die hij produceerde. Ondanks dat Joan Miro misschien minder bekend is dan de kunstenaars Salvador Dali en Pablo Picasso, wordt hij door veel mensen toch gezien als één van de belangrijkste Spaanse personen binnen de moderne kunst van de twintigste eeuw.

Populaire vakanties Mallorca

Golf-Golfbanen

Golf en golfen op Mallorca

Golf is een belangrijke sport voor de Balearen. De meeste golfbanen bevinden zich op Mallorca. Ze bevinden zich in een prachtige omgeving en bieden goede faciliteiten. De golfspullen (karretjes, clubs etc.) zijn beschikbaar voor huur en er worden veelal ook golflessen gegeven. U dient deze we altijd van te voren te boeken. Het warme klimaat en de verkoelende wind maken het eiland uiteraard ook zeer geschikt voor deze buitensport, met name in het najaar is golfen op Mallorca zeer aangenaam.

In totaal bevinden zich op Mallorca achttien golfbanen, waarvan de golfbaan Santa Ponca I de grootste van het eiland is. De banen bezitten, op drie banen na, allemaal achttien holes. De meeste banen (15 v/d 18) zijn voor iedereen toegankelijk.

De golfbanen op Mallorca: Son Vida Golf (Son Vida), Golf de Poniente (nabij Magaluf), Golf Santa Ponça I, II en III (alle drie in Santa Ponca), Golf Son Termens (S’Esglaieta), Golf de Pollenca (Pollenca), Son Muntaner Golf (Son Vida, nabij Palma), Real Club Benidat (Bendinat), Golf Capdepera (Capdepera), Canyamel Golf (nabij Arta), La Reserva Rotana Golf (Manacor), Pula Golf (nabij Cala Rajada), Golf Son Servera (nabij Cala Millor), Vall d’Or Golf (nabij Cala d’Or), Golf Son Antem West, Golf Son Antem Oost (beiden Llucmajor) en Golf de Andratx (Andratx).

Populaire vakanties Mallorca

Wandelen

Wandelen Mallorca

Wandelen op het eiland Mallorca en de andere Balearen-eilanden in de buurt, wordt steeds een populairder tijdverblijf. De bergachtige gebieden van Mallorca maken het eiland één van de beste plekken om te wandelen. Een absolute aanrader is de wandeling naar de berg Serra de Tramuntana. Deze beklimming is weliswaar vrij lastig, maar het uitzicht is spectaculair en dat maakt de klim de moeite waard.

Populaire vakanties Mallorca

Zeilen

Zeilen Mallorca

Zeilen is de populairste sport van alle watersporten op en rond Mallorca. Er zijn veel evenementen van extreem hoog niveau. Deze populaire zeilevenementen in Mallorca zijn onder meer de King’s Cup en de Prinses Sofia Trophy. Bijna elke kustplaats heeft een eigen jachthaven, vol met jachten uit heel Europa. U kunt overal boten huren voor een periode van dagen of weken en zelfs per uur.

Jachthavens op Mallorca zijn te vinden bij Marina Portixol (ten oosten van Palma de Mallorca), Port Alcudia, Port Andratx en Port de Pollenca. Voor een volledige lijst van (jacht)havens in Mallorca, kunt u terecht op de site van Blueflag

Populaire vakanties Mallorca

Markten-weekmarkten

Markten en weekmarkten Mallorca

Elke dag in de week kunt u wel een gezellige markt bezoeken, in het algemeen kunt u hier kleding, sieraden, bloemen, leerproducten en eten kopen. De meeste markten zijn s’-ochtends geopend, en als u vroeg bent heeft u de beste keus, want de markten worden druk bezocht. Op maandag kunt u de markt in Manacor bezoeken, dinsdags is de markt in Arta geopend en woensdag kunt u in Sineu terecht, dit is een van de beste markten van Mallorca waar van alles verkrijgbaar is. De eenden die gekocht kunnen worden dienen voor het zondagmiddagmaal van de Mallorcanen. Op donderdags kunt u de 700 jaar oude markt in Inca bezoeken, van oudsher is dit de grootste markt van Europa. Op vrijdag kunt u de kraampjes afstruinen in Can Picafort en op zaterdag de vlooienmarkt in Palma de Mallorca . Zondags kunt u in het mooie Pollenca terecht.

Dit zijn natuurlijk niet alle markten er zijn er nog veel meer, de genoemde markten zijn de grootste en meest bekende van het eiland. Ook de markt in Felanitx en Ariany zijn geliefd.

Populaire vakanties Mallorca

Ziekenhuizen

Ziekenhuizen Mallorca

De meeste ziekenhuizen op Mallorca zijn te vinden in de hoofdstad Palma de Mallorca, maar ook in andere plaatsen op het eiland kan men terecht voor spoed- en ongevallen. In het oosten van Mallorca bevindt zich het ziekenhuis van Manacor en in het noorden is het ziekenhuis van Alcudia en Playa de Muro gelegen.

Manacor

Fundación Hospital Manacor Adres: Ctra. Manacor-Alcudia, s/n

Playa de Muro

Hospital General de Muro Adres: C/ Veler 1 07408 Platja de Muro (Bahía de Alcúdia)

Palma de Mallorca

Hospital General De Mallorca Adres: Plaza Hospital 3 07012 Palma de Mallorca

Hospital De La Cruz Roja Española Adres: C/ Pons I Gallarza 90 07004 Palma Tel: +34 971 751 445‎ Fax: +34 971 761 101‎

Hospital Universitari Son Dureta Adres Carre Andrea Dòria 55 07014 Palma Tel: +34 971 175 000‎

Alcudia

Adres: Cl. Formentera, 5 07400 Alcúdia Tel: 971547373

Populaire vakanties Mallorca

Architectuur

Architectuur Mallorca

De meeste huizen op Mallorca hebben, vanwege de hitte, dikke muren en zijn wit geschilderd. De dikke muren zorgen ervoor dat het binnen koel blijft. Wat ook opvalt, is dat de huizen vaak alleen maar uit een begane grond bestaan en geen bovenverdiepingen hebben. Verder zal men maar weinig ramen aantreffen in de lokale huizen. Ook dit is gedaan om de warmte buiten de deur te houden. Wat kenmerkend is voor Mallorca, zijn de vele villa’s die het eiland bezit. Men begon met de bouw van deze woningen in de negentiende eeuw en ook tegenwoordig worden nog steeds villa’s op het eiland gebouwd.

Naast de lokale woningen en villa’s op Mallorca, zijn ook de windmolens kenmerkend voor de architectuur op het eiland. Ondanks dat de meeste molens niet meer in werking zijn, gelden ze tegenwoordig als bezienswaardigheid en worden ze door toeristen bezocht. De windmolens zijn opgebouwd uit steen.

Populaire vakanties Mallorca

Geologie

Geologie Mallorca

Mallorca is het grootste eiland van de bij Spanje horende Balearen. De overige eilanden behorend tot de Balearen zijn Menorca, Formentera en Ibiza. Mallorca heeft een oppervlakte van 3625 km2, een lengte van 100 kilometer en een breedte van 70km. Het eiland heeft een totale kustlijn van 550 kilometer.

De ruim duizend jaar oude laurieren, dennen, olijfbomen en steeneiken typeren het eiland. De steeneikbossen zijn echter bijna helemaal verdwenen, behalve in het Serra de Tramuntana – en het Levante gebergte. Ook pijnboombossen komen op het eiland veelvuldig voor.

In de vruchtbare gedeeltes van Mallorca zijn vele moerbeistruiken, citroen- en sinaasappelbomen te vinden. De heide-, brem- en rozemarijnstruikjes zijn typerend voor het hoger gelegen gebied. De dwergpalmboompjes zijn in de lagere gebieden te vinden. Aan de noordkaap bij Formentor bevinden zich steile rotsformaties aan de kust. Dit is ook de plek waar het bekende gebergte Serra de Tramuntana begint (of eindigt). Het gebergte strekt zich uit tot het meest zuidwestelijke deel van Mallorca, nabij Port d’Antrax, ongeveer 90 kilometer verder. Serra de Tramuntana bestaat uit steile kliffen en bezit dier- en plantensoorten die nergens anders op het eiland voorkomen. De Puig Major vormt met een hoogte van 1445 meter boven zeeniveau de hoogste top van de Serra de Tramuntana. Enkele andere toppen in het gebergte zijn de Puig de Galatzó, de Puig d’es Teix en de Puig de Massanella. In de winter kunnen deze bergtoppen bedekt zijn met sneeuw.

De bergketen die zich aan de oostkant van het eiland bevindt, heet het Levante-gebergte en hier zijn enkele mooie grotten te vinden, zoals de Coves (Cuevas) del Drac en de Coves (Cuevas) dels Harms bij Porto Cristo. De grotten ontstaan door het water dat zich door de rotsspleten wringt en de aanwezige kalk oplost. XX Ondanks dat zich op Mallorca geen vaste rivieren bevinden, kunnen deze in sommige jaargetijden toch voorkomen. Dit gebeurt wanneer de regenval op het eiland zo groot is, dat zich tussen de bergen rivieren vormen.

Het vruchtbare gedeelte van Mallorca wordt Es Pla genoemd en bevindt zich tussen de twee bergketens. Dit binnenland bestaat dan ook niet uit bergen, maar meer uit heuvels die niet hoger worden van 350 meter.

Populaire vakanties Mallorca

Klimaat

Klimaat Mallorca

Mallorca heeft een subtropisch Middellandse-Zeeklimaat, waarbij de temperatuur door de wind soms minder heet aan kan voelen. In de gebergtes is het kouder dan op zeeniveau. Voor iedere 100 meter hoogte daalt de temperatuur met een halve graad.

Februari is de koudste maand van het jaar voor Mallorca. In het noordwestelijk gelegen Tramontana-gebergte valt dan af en toe sneeuw. In maart en april kan het weer nog erg wisselvallig zijn met veel regen en zon. De maand mei is zonnig met gemiddelde dagtemperaturen van ruim boven de 20°C. Door de hoge luchtvochtigheid is het in de echte zomermaanden vaak drukkend weer. De temperaturen kunnen dan oplopen tot boven de 35°C. Vooral in het binnenland is het rond deze tijd dan erg warm, terwijl de zeewind aan de kust de nodige verkoeling brengt.

Dankzij het verschil in temperatuur van de eilandbodem en het zeewater is de lucht boven land overdag warmer dan boven zee. Hierdoor stijgt de lucht boven land sneller dan boven zee. Dit met als gevolg dat de luchtdruk boven het strand lager is dan boven het water. Daardoor stroomt de hogere druklucht boven naar de kustgebieden waar de luchtdruk plaatselijk lager is. Dankzij deze luchtverplaatsing waait er ‘s zomers bijna altijd tussen 12 uur en 18 uur een koel zeewindje.

In de maanden maart, april, mei, september, oktober en november valt de meeste regen op het eiland. De maand november is de natste maand. In Palma de Mallorca valt gemiddeld 480 mm neerslag per jaar.

Het laagseizoen van Mallorca bevindt zich tussen de maanden oktober en maart. De maanden april t/m september zijn de beste maanden om Mallorca te bezoeken. Daarbij moet worden gezegd dat april en september iets minder warm zijn en in deze maanden soms ook nog wat regen kan vallen.

Populaire vakanties Mallorca