Toerisme

Toerisme El Hierro

Het toerisme op El Hierro bestaat voornamelijk uit toeristen die op zoek zijn naar natuur en ontspanning. In tegenstelling tot de andere Canarische Eilanden, waar zich het toerisme vanaf de jaren ’60 van de twintigste eeuw begon te ontwikkelen, is het toerisme op El Hierro kleinschalig. Redenen hiervoor zijn de slechte bereikbaarheid (vb. er bestaan geen directe vliegverbindingen met Nederland) en het geringe aanbod van accommodaties. Ook bezit El Hierro weinig zandstranden, wat voor veel mensen een reden is om het eiland niet te bezoeken.

Het toerisme op El Hierro is echter wel van invloed op de economie van het eiland. Een deel van de bevolking vindt in het toerisme een belangrijke bron van inkomsten. De belangrijkste beroepen op El Hierro zijn te vinden in de fruitteelt en de visserij, maar de producten die hieruit voortkomen, worden veelal niet geëxporteerd. Ook om deze reden is het toerisme, hoe kleinschalig dan ook, van belang voor de inwoners van El Hierro.

Populaire vakanties El Hierro

Volksfeesten

Volksfeesten El Hierro

  Januari

 • 1: Nieuwjaarsdag
 • 6 :Drie koningen
 • Februari

 • Carnaval
 • Maart

 • Carnaval
 • Fiesta del Almendro en Flor
 • Semana Santa
 • Jueves Santo
 • Viernes Santo
 • Dia de Pascua
 • April

 • Fiesta de los Pastores
 • Mei

 • 1: Dag van de Arbeid (dia del Trabajo)
 • 30: Dia de las Islas Canarias
 • Pinksteren
 • Juni

 • Sacrementsdag
 • Juli

 • Festival Internacional Canarias Jazz & Mas Heineken
 • Bajada de la Virgen de los Reyes (eind v/d maand)
 • Augustus

 • 15: Asuncion
 • Oktober

 • 12: Dia de la Hispanidad
 • November

 • 1: Todos los Santos (Allerheiligen)
 • Dijous Bo
 • December

 • 6: Dia de la Constitucion
 • 8: Inmaculada Concepcion
 • 25: Navidad (Kerstmis)
 • 28: Santos Inocentes
 • 31: Noche Vieja

Bajada de la Virgen de los Reyes

De Bajada de la Virgen de los Reyes is een optocht op El Hierro die eens in de vier jaar plaatsvindt. De inwoners van het eiland brengen tijdens dit feest het beeld van de beschermvrouw van El Hierro vanuit de kerk Santuario de Nuestra Senora de la Virgen de los Reyes (ten westen van Sabinosa) naar de hoofdstad Valverde. De kerk is in het westen van El Hierro gelegen en de inwoners passeren tijdens de optocht verschillende plaatsen op het eiland. De reden voor de ‘bajada’ is het feit dat de inwoners op deze manier hun dankbaarheid voor de jaarlijkse neerslag willen tonen. Bij de Bajada de la Virgen de los Reyes moet men er rekening mee houden dat de drukte op het eiland groot is

Populaire vakanties El Hierro

Volkskunst

Volkskunst El Hierro

Op het gebied van volkskunst worden op El Hierro stevige, rieten manden gemaakt in allerlei vormen en afmetingen. Ook zijn pottenbakkers te vinden in de hoofdstad Valverde en men kan hier vrouwen wol zien spinnen. Deze vrouwen maken met de hand op eenvoudige houten weefgetouwen spreien en dekens van wol en reepjes stof. Met het hout van de moerbei-, de dennen-, de beuken- of de kastanjeboom als grondstof worden ambachtelijke producten vervaardigd. Voorbeelden hiervan zijn kommen, lepels, tonnen en tangen voor het plukken van cactusvijgen.

Populaire vakanties El Hierro

Uitgaan en winkelen

Uitgaan en winkelen El Hierro

Uitgaan El Hierro

Net als bij het winkelaanbod is het uitgaansaanbod op El Hierro niet te vergelijken met andere Canarische Eilanden. Het eiland loopt niet over van de discotheken en ook is nergens een uitgesproken uitgaansgebied te vinden. De hoofdstad Valverde is in het bezit van een discotheek en een aantal barretjes en restaurants. Ook in Frontera kan men enkele barretjes en restaurants vinden die het uitgaansleven weliswaar rustig, maar toch gezellig maken.

Winkelen

El Hierro is het eiland van de rust, de natuur en de stilte. Bezoekers van het eiland komen vooral vanwege de prachtige omgeving en omdat ze een vakantie willen hebben waarbij de natuur een belangrijke rol speelt. De plaatsen Frontera en Valverde worden gezien als de grootste plaatsen van het eiland, maar ook hier zal men geen winkelcentra en lange winkelboulevards tegenkomen. De meeste plaatsen en dorpen beschikken over een aantal winkeltjes en/ of supermarkten om de dagelijkse boodschappen te doen. Grote- en bekende merknamen zal men op El Hierro niet aantreffen; daarvoor zal men La Palma of Tenerife moeten bezoeken.

Populaire vakanties El Hierro

Auto en autorijden

Auto, autorijden en wegennet El Hierro

Het grootste deel van El Hierro is met de auto bereikbaar. De meeste wegen zijn goed geasfalteerd en brengen u naar bijna alle plaatsen op het eiland. Autoverhuurbedrijven zijn op verschillende plekken op het eiland te vinden, waardoor het een makkelijke manier is om El Hierro te verkennen. De verkeersregels op El Hierro zijn nagenoeg hetzelfde als die in West-Europa. Het eiland is bergachtig en de wegen kunnen bij veel neerslag slecht zijn, wat het moeilijker en gevaarlijker maakt om op deze wegen te rijden.

Wanneer men de afgelegen gebieden van El Hierro wil bezoeken, is het aan te raden om een fiets te huren of een wandeling te maken. Op het eiland bestaan verschillende wandelroutes die u naar de mooiste plekjes op het eiland brengen. Ook kan men te paard in veel afgelegen gebieden komen.

Wegen en wegennet El Hierro

El Hierro heeft een wegennet, dat niet erg toereikend is. Het grootste deel van het eiland is met de auto bereikbaar, dus de belangrijkste steden zijn uitstekend te bezoeken. Kleinere dorpjes en strandjes zijn echter lastiger te bereiken met de auto. De belangrijkste weg is de HI-2, die brengt u van Puerto de la Estaca naar hoofdstad Valverde. Verder gaat de weg een groot deel van het eiland rond, en komt onder meer langs Sabinosa, Frontera en San Andres aan. De kleinere wegen op het eiland zijn net als de HI-2 van goede kwaliteit, alleen met slecht weer dient u wel op uw hoede te zijn.

Populaire vakanties El Hierro

Bus

Bus El Hierro

Een manier om El Hierro te verkennen, is met de bus. Op het eiland rijden openbare bussen die langs verschillende plaatsen op El Hierro komen. Men kan ervoor kiezen om op deze manier El Hierro te ontdekken, maar men moet er rekening mee houden dat de bus veelal alleen ’s ochtends en ’s middags rijdt. Ook kan men met de bus niet alle plaatsen en gebieden op El Hierro bereiken.

Om van het vliegveld naar de hoofdstad Valverde te reizen, kan men ook gebruik maken van de bus. Tussen de hoofdstad en de luchthaven bestaat een lijndienst die toeristen elke twee á drie uur naar hun bestemming brengt.

Populaire vakanties El Hierro

Veerboot en ferry

Veerboot en ferry El Hierro

Vanuit de haven van Puerto de la Estaca vertrekken dagelijks veerboten naar de twee noordoostelijk gelegen eilanden; La Gomera en Tenerife. Op La Gomera wordt vanuit El Hierro de hoofdstad San Sebastian de La Gomera bereikt. Deze kustplaats is tevens de belangrijkste haven van het eiland. Op Tenerife komt men vanuit El Hierro aan in de havenplaats Los Cristianos. Deze plaats bevindt zich in het zuidwesten van Tenerife.

Naast de bootverbindingen met andere eilanden, vertrekken vanuit Puerto de la Estaca ook vissersboten om sportvissers de kans te geven op open zee te vissen. De vissers worden vooral aangetrokken door de marlijn, tonijn en barracuda’s die hier zwemmen.

Een andere havenplaats waar georganiseerde visserstochten georganiseerd worden, is La Restinga. Deze plaats is gelegen in het zuiden van El Hierro.

Populaire vakanties El Hierro

Vliegen en vliegveld

Vliegen en vliegveld El Hierro

Vanuit Nederland gaan er geen directe vluchten naar El Hierro, dit houdt in dat u eerst naar Tenerife airport dient te vliegen (4,5 uur) en vanaf daar nog 30 minuten naar El Hierro.

De luchthaven van El Hierro bevindt zich op twaalf kilometer afstand van de hoofdstad Valverde en vanaf hier kan men vliegen naar de eilanden Gran Canaria, Tenerife en La Palma.

Het vliegveld ligt ten oosten van de hoofdstad Valverde in de gelijknamige gemeente Valverde. Een luchtvaartmaatschappij die op El Hierro vliegt, is Binter Canarias. Deze maatschappij vliegt voornamelijk tussen de Canarische Eilanden, maar ook van en naar Marokko op het Afrikaanse vasteland.

Voor vervoer van- en naar het vliegveld kan men gebruik maken van de auto. Auto’s op El Hierro kunnen al voor de vakantie gehuurd worden en de verhuurmaatschappijen zorgen ervoor dat de auto bij het vliegveld voor u klaarstaat. De hoofdstad Valverde is gemakkelijk met de auto te bereiken.

Men kan er ook voor kiezen met de bus naar de accommodatie te reizen. Tussen het vliegveld en Valverde rijden dagelijks lijnbussen. Men moet er rekening mee houden dat deze bussen om de twee á drie uur rijden.

Een andere mogelijkheid om bij de uiteindelijke bestemming te komen, is gebruik te maken van de taxi. De taxi’s staan bij het vliegveld klaar om u naar uw accommodatie te brengen. Men moet er wel rekening mee houden dat de chauffeurs een kleine toeslag rekenen voor de extra bagage.

Populaire vakanties El Hierro

Zeilen

Zeilen El Hierro

El Hierro en de andere Canarische Eilanden staan bekend als een uitstekend gebied om te zeilen. Vanwege de soms harde wind komen veel professionele zeilers naar de Canarische Eilanden en worden hier ook gerenommeerde zeilwedstrijden gehouden. Ondanks dat El Hierro onder zeilers minder populair is dan bijvoorbeeld Lanzarote, zal men op de zee rondom het eiland geregeld zeilboten zien varen. De zeilboten leggen onder andere aan in de haven van Puerto de la Estaca (aan de oostkust van El Hierro) en in La Restinga (aan de zuidkust van El Hierro).

Populaire vakanties El Hierro

Eten en drinken

Eten en drinken El Hierro

Geit en vis

Het vee op El Hierro wordt niet alleen gebruikt voor de productie van melk en kaas. In restaurants en bij de inwoners thuis wordt ook het vlees van de dieren gebruikt om een maaltijd te produceren. Hierbij wordt het gebraden vlees van een geit in kokend water en met een paar scheuten wijn bereid. Vervolgens wordt het vlees met aardappels geserveerd.Naast de veeteelt is ook de visserij een belangrijke bron van inkomsten voor de eilandbewoners. De gevangen vis wordt veelal gekookt en met groenten opgediend.

Kaas

Één van de specialiteiten op El Hierro is de kaas die hier gemaakt wordt. Deze kaas wordt in verschillende vormen geproduceerd en geëxporteerd naar andere Canarische Eilanden en Spanje. De kaas zou zich van de andere kazen op de archipel differentiëren doordat de melk van de dieren op het eiland met elkaar vermengd wordt. De melk van de koeien, schapen en geiten op El Hierro wordt gebruikt om één kaas van te maken.

Wijn

Ondanks dat de wijn van El Hierro sinds het begin van de twintigste eeuw geen exportproduct meer is, blijft de wijn één van de specialiteiten van het eiland. De wijn is niet zo bekend als de malvasia-wijn op La Palma en Lanzarote, maar is onder de bewoners minstens zo geliefd. De inwoners produceren deze droge, witte wijn al sinds 1526.

Populaire vakanties El Hierro