Botanicactus natuurpark

Botanicactus natuurpark Mallorca

Botanicactus is de grootste botanische cactustuin van Europa. Er groeien zeer zeldzame, bijzondere en inheemse cactussoorten, maar ook verschillende palmbomen en bamboe. Het bezit honderden verschillende cactussoorten, een aangelegd meer met diverse bijzondere waterkantplanten. De botanische tuin ligt buiten Ses Salines op de weg naar het stadje Santanyi en is het gehele jaar geopend. De tuin ligt in de gemeente Santanyl.

Populaire vakanties Mallorca

La Reserva Tramuntana natuurpark

La Reserva Tramuntana natuurpark Mallorca

Dit prachtige natuurparadijs ligt in de gemeente Puigpunyent, zuidelijk tegen de Galatzo berg aan. La Reserva Tramuntana is gelegen in het westen van Mallorca. Het gebied ligt in de Serra de Tramuntana en nabij het natuurpark La Reserva Puig de Galatzó.

U kunt een kaartje kopen bij het beginpunt, de route is ongeveer 3,5 kilometer en leidt u door dit schitterende gebied. Onderweg komt u langs uitkijkpunten, tientallen watervallen, zwarte grotten, een oude houtskooloven met een rijke geschiedenis, Moorse grotten, en uiteindelijk een recreatieterrein waar u bij kunt komen van de wandeling.

Populaire vakanties Mallorca

Park Natural de Albufera natuurpark

Park Natural de Albufera natuurpark

Dit immense natuurpark ligt nabij Ca’n Picafort en beslaat de gemeentes Alcudia, Muro en Sa Pobla. Het natuurreservaat heeft een oppervlakte van 2,584 hectare. Het natuurgebied werd in de geschiedenis gebruikt voor vissen en jagen. Albufera is perfect voor vogelspotters, er leven zo’n 230 verschillende soorten vogels in het gebied. Het is mogelijk om een twee uur durende wandeling te maken onder de begeleiding van een gids op de zaterdagochtend. Dit geldt alleen voor groepen van minder dan 20 personen. De receptie verstrekt informatie over de 5 wandelroutes en brochures over het gebied.

Nabij het natuurreservaat ligt ook het hotel Grand Oasis Palace de Muro in Playa de Muro.

Populaire vakanties Mallorca

Nationaal park Isla de Cabrera

Nationaal park Isla de Cabrera

Het park Cabrera is een van de kleine eilanden van de Balearen . Cabrera ligt ten zuiden van Mallorca in de Middellandse Zee. Dit eiland is in zijn geheel tot nationaal park benoemd. Sinds 1991 is Cabrera nationaal park het enige park met maritiem-landelijke karakteristieken. Als u van snorkelen of duiken houdt is dit een perfecte locatie. Een groot deel van het park bevindt zich onder water. De schitterende onderwaterwereld is vele malen indrukwekkender dan het landelijke gedeelte van het park. De mooie koralen, kleurige vissen en lieve zeeschildpadden maken dit park tot een ongekende topattractie. Het is een beschermd natuurgebied waar vele mooie vogel- en diersoorten te vinden zijn.

Het nationaal park is hoofdzakelijk te bezoeken met gidsen. In groepen van 60 personen kunt u gratis van deze diensten gebruik maken. Het Park Nacional y Maritimo de Cabrera is te bereiken met de boot. Men vertrekt vanuit de havenplaats Colonia de Sant Jordi , in het zuiden van Mallorca. De reistijd met de boot bedraagt iets minder dan een uur.

Populaire vakanties Mallorca

Park Natural Mondrago

Park Natural Mondrago

Aan de zuidoost kust van Mallorca in de gemeente en nabij het stadje Santanyi ligt het natuurpark Mondrago. Het park heeft een oppervlakte van 785 hectare en is grotendeels privebezit. Het park heeft zeer gevarieerd landschap, van open velden, ravijnen en beekjes tot stranden, duin en rotspartijen. Het park biedt ook een thuis aan allerlei verschillende amfibieën, reptielen, vogels en zoogdieren.

Populaire vakanties Mallorca

Park Natural Sa Dragonera

Park Natural Sa Dragonera

In 1987 kocht Mallorca het westelijk nabij gelegen eilandje Sa Dragonera. Op 26 Januari 1995 verklaarde de regering Sa Dragonera en de 2 nabij gelegen eilandjes Pantaleu en Mitjana tot beschermd natuurgebied.

Sa Dragonera bevindt zich in het zuidwesten van Mallorca. Op Sa Dragonera leven bijna geen mensen, maar des te meer soorten vogels, waaronder aalscholvers en valken. Dit vier kilometer lange eiland ligt op slechts één kilometer van de havenplaats Sant Elm op Mallorca. Vanuit Sant Elm kan men met de boot het Park Natural Sa Dragonera bereiken. Ook is het mogelijk om Sa Dragonera van een afstand te bezichtigen; vanuit de plaatsen Port d’Andratx en Sant Elm kan men met een cruiseschip een tocht langs het Park Natural Sa Dragonera maken.

Populaire vakanties Mallorca

La Reserva Puig de Galatzo

La Reserva Puig de Galatzo

La Reserva Puig de Galatzó is een natuurreservaat dat gelegen is ten oosten van de berg Puig de Galatzó, in de gemeente Puigpunyent. Het reservaat bevindt zich vier kilometer ten westen van de plaats Puigpunyent. Ten noorden van het gebied bevindt zich het gebergte Serra de Tramuntana. In dit 250 km² grote park leven verschillende soorten dieren, zoals beren en vogels, die men via wandelpaden kan bezichtigen. Daarnaast kunnen bezoekers grotten, beekjes en watervallen vinden in La Reserva Puig de Galatzó. Bezoekers die meer van een actieve vakantie houden, kunnen hier terecht om rotsen te beklimmen.

Populaire vakanties Mallorca

Sa Calobra

Sa Calobra Natuurpark

Sa Calobra is gelegen aan de noordwestkust van Mallorca, in de gemeente Soller. Het eiland en natuurpark bevindt zich ten westen van Pollenca en ten noorden van Soller. Tegenwoordig is Sa Calobra (mede dankzij de monding van de Torrent de Pareis kloof die zich hier bevindt) een plaats waar veel toeristen komen, maar vroeger was het de plek waar veel piraten aanmeerden. Zij kwamen hier om hun goederen en eigendommen te verstoppen.

Sa Calobra is op verschillende manieren te bereiken. Men kan ervoor kiezen om door de Serra de Tramuntana te reizen. Een groot voordeel hiervan is het geweldige uitzicht dat u tijdens de rit heeft. Een andere manier om bij Sa Calobra te komen, is met de boot. Deze vertrekt vanuit Port de Soller dat ten zuidwesten van Sa Calobra is gelegen. Men kan bij Sa Calobra genieten van de blauwe zee en het mooie landschap.

Populaire vakanties Mallorca

Bergen

Bergen Mallorca

Mallorca heeft een groot aantal bergen, waarvan de hoogste (Puig Major) reikt tot een hogte van bijna 1450 meter. De bergen van Mallorca zijn met name gelegen aan de westkust van Mallorca. Onderstaand de belangrijkste gebergtes van Mallorca:

Puig Major-

De Puig Major is de hoogste berg van Mallorca en bevindt zich in het gebergte Serra de Tramuntana. De top is gelegen op een hoogte van 1445 meter en geldt tegenwoordig als militair gebied, waardoor een gedeelte van de berg niet toegankelijk is voor bezoekers, dit geldt echter niet voor het geweldige uitkijkpunt ‘Mirador ses Barques’ dat zich op de top bevindt! De Gorg Blau en de Cúber zijn twee bekende stuwmeren die aan de voet van de Puig Major liggen.

Serra de Tramuntana

De Serra de Tramuntana is een gebergte dat gelegen is in het noordwesten van Mallorca en ongeveer 90 kilometer lang is. Het gebergte is verspreid over dertien gemeenten, waarbij de gemeenten Andratx en Pollenca respectievelijk de meest zuidwestelijke- en meest noordelijke gemeente zijn.

Serra de Tramuntana bestaat uit steile bergwanden en is daarom het best begaanbaar per voet. Het is echter ook mogelijk om met de auto door het gebied te rijden. Een andere, bijzondere manier om het gebergte te bezichtigen, is met de elektrische trein die rijdt tussen Palma de Mallorca en Port de Soller. Tijdens deze één uur durende rit kan men met eigen ogen zien hoe mooi het landschap is en hoe steil sommige bergwanden zijn. De Puig Major vormt met een hoogte van 1445 meter boven zeeniveau de hoogste top van de Serra de Tramuntana. Enkele andere toppen in het gebergte zijn de Puig de Galatzó, de Puig d’es Teix en de Puig de Massanella. In de winter kunnen deze bergtoppen bedekt zijn met sneeuw. Wanneer men door de Serra de Tramuntana wandelt, kan men zeldzame dier- en plantensoorten tegenkomen.

Puig Teix

De Puig d’es Teix is een berg die gelegen is in de gemeenten Deia, Valldemossa, Bunyola, en Sóller in het noordwesten van Mallorca. De top van de berg bevindt zich echter in de gemeente Deia. Het hoogste punt van de berg is gelegen op een hoogte van 1062 meter en een tocht hiernaartoe is één van de meest spectaculaire excursies op het eiland. Bovenop bevindt zich het geweldige uitkijkpunt ‘Mirador de ses Basses’.

De Puig d’es Teix trekt jaarlijks erg veel toeristen die de berg beklimmen en is om die reden voor veel schrijvers een grote bron van inspiratie. De Puig d’es Teix dankt zijn naam overigens aan de Europese conifeer die op sommige plekken op de berg nog voorkomt.

Puig de Galatzo

De Puig de Galatzó is een berg die gelegen is in het westen van Mallorca en verdeeld is over de gemeenten Calvià, Estellencs en Puigpunyent. Ten oosten van de berg bevindt zich het natuurpark La Reserva Puig de Galatzó .

De top van de berg bevindt zich op een hoogte van 1027 meter, aan de zuidkant van de Serra de Tramuntana. Op de Puig de Galatzó zijn prehistorische grotten te vinden waar vroeger heilige ceremonies werden opgevoerd. Mede om die reden wordt de berg door veel mensen als magisch gezien en bestaan er veel mythes en legendes rond de Puig de Galatzó. Vanaf de top van de berg heeft men een erg mooi uitzicht op een groot deel van de omgeving en de omliggende dorpen. Aan de zuidkant vindt u het natuurpark La Reserva Tramuntana .

Puig de Massanella

De Puig de Massanella is de op één na hoogste berg van Mallorca en bevindt zich in het noorden van de Serra de Tramuntana, in het noordwesten van Mallorca. De berg is gelegen in de gemeente Escorca. De top van de Puig de Massanella bevindt zich op een hoogte van 1364 meter. Alleen de Puig Major, met een top op 1445 meter boven zeeniveau, is hoger. Gelegen in één van de meest spectaculaire gedeeltes van de Serra de Tramuntana, wordt de Puig de Massanella veel bezocht door wandelaars. In het gebied komen veel bijzondere dier- en plantensoorten voor.

Puig de Randa

Puig de Randa is een berg / heuvel die gelegen is in het zuiden van Mallorca, in de gemeente Llucmajor. De top bevindt zich op een hoogte van 549 meter en vanaf hier heeft men een mooi uitzicht op een groot deel van Mallorca. Op de Puig de Randa zijn meerdere kloosters te bezichtigen. Het is één van de bezienswaardigheden op de heuvel die jaarlijks veel pelgrims trekt. Tijdens deze pelgrimstochten worden ook de Santuari de Sant Honorat en de Santuari de Nostra Senyora de Cura op de Puig de Randa bezocht.

Llevant-gebergte

Het Llevant-gebergte strekt zich uit over de gehele lengte van Llevant in het oosten van Mallorca. Dit gebied wordt gedomineerd door rustige en serene landschappen, in tegenstelling tot de grote broer in het westen van Mallorca (Serra de Tramuntana). Het feit dat het landschap dus niet zo steil en ruig is, zorgt ervoor dat het heel aangenaam wandelen is, plus het feit dat de routes verrassend geïsoleerd zijn.

Populaire vakanties Mallorca

Meren en Rivieren

Meren en rivieren Mallorca

Mallorca kent vrijwel geen rivieren van enige betekenis, wel echter een 2 tal stuwmeren. Ondanks dat zich op Mallorca geen vaste rivieren bevinden, kunnen deze in sommige jaargetijden toch voorkomen. Dit gebeurt wanneer de regenval op het eiland zo groot is, dat zich tussen de bergen rivieren vormen.

Embassament de Cúber en Embassament des Gorg Blau

Het Embassament de Cúber en het Embassament des Gorg Blau zijn twee stuwmeren die gelegen zijn aan de voet van de Puig Major. De Puig Major geldt als de hoogste berg van het eiland. De twee stuwmeren zijn verantwoordelijk voor de drinkwatervoorziening van de hoofdstad van het eiland; Palma de Mallorca. Sinds 1972 komt al het drinkwater in de hoofdstad uit deze stuwmeren.

Populaire vakanties Mallorca