Fiets

Fiets op Mallorca

In de toeristische plaatsen zoals El Arenal en Playa de Palma zijn een aantal fietsverhuur bedrijven gevestigd. De kwaliteit en prijs van de fietsen komt grotendeels overeen met hetgeen men in Nederland en Belgie gewend is. Het is een leuk alternatief om de omgeving te verkennen en de mooie plekjes en baaien te ontdekken. Over het algemeen verhuren ze fietsen met kinderzitjes en ook kinderfietsen. Er loopt een mooi fietspad tussen Palma de Mallorca en Playa de Palma wat zeer de moeite waard is, met kronkelweggetjes langs de zee.

Voor degenen die van meer avontuur houden en niet over een fietspad langs de boulevard willen rijden, bestaat de mogelijkheid om door de gebergtes van het eiland te fietsen. Deze wegen zijn vaak een stuk steiler, ruiger en dus gevaarlijker. Voor sommige delen van het eiland is het handig om een gids mee te nemen bij een tocht door de bergen. Deze delen van het eiland lenen zich ook uitstekend voor bezoekers die het terrein op een mountainbike willen verkennen.

Taxi

Taxi op Mallorca

Taxi’s in Mallorca zijn een nuttige manier om te reizen rond de steden en naar nabijgelegen bezienswaardigheden en attracties. De taximeters starten op een basistarief, maar er worden extra kosten berekend voor bagage, voor ’s nachts reizen en het reizen op nationale feestdagen. Dan nog zijn de taxiprijzen niet al te hoog. Het is wel belangrijk om te weten dat alle taxi’s op Mallorca moeten zijn voorzien van een goed zichtbare officiële taxisticker. Meestal bevinden deze stickers zich op één van de ramen.

Daarnaast zult lichtjes zien bovenop de taxi; het groene licht geeft aan dat de taxi vrij is en het nummer wel tarief de taxi gaat rekenen. Er zijn twee mogelijke tarieven. Nummer twee is de goedkoopste en geldt vanaf maandag tot vrijdag van 07.00 tot 21.00 uur. Nummer 1 is iets duurder en wordt gebruikt in het weekend en s’nachts. Veel taxibedrijven hebben tegenwoordig een internetsite, waar u de taxi online kunt boeken.

Trein

Trein op Mallorca

Zit u niet te wachten op een ritje met de bus, dan kun u er voor kiezen om met de trein te reizen. Er zijn een aantal treinverbindingen op Mallorca:

 • Palma de Mallorca – Inca – Sa Pobla
 • Palma de Mallorca – Inca – Manacor
 • Palma de Mallorca – Universitat de les Illes Balears
 • Palma de Mallorca – Soller – Bunyola

Reizen tussen Palma de Mallorca en de Port de Soller, aan boord van de elektrische trein, is een heuse verassing. Deze spoorwegverbinding, die werd geopend in 1912, staat bekend als één van de meest aantrekkelijke in heel Europa. Dit komt mede door het uitzicht dat men vanaf de trein heeft, wanneer men steeds hoger komt en Palma de Mallorca onder u ziet liggen. De afstand tussen Palma de Mallorca en Soller is 27 kilometer en de reis duurt ongeveer een uur.

Tijdens de reis kan men genieten van de prachtige Puig Major en de mooie omgeving. Men reist door een groot aantal tunnels en komt onder andere aan in de Soller-vallei. In deze vallei ligt de gelijknamige plaats, tussen de Puig Major en de zee. Hier zijn veel sinaasappelboomgaarden te vinden. De tocht eindigt uiteindelijk in Port de Soller. Wat de tocht extra mooi maakt, is dat de locomotief en de rest van de trein in de originele staat bewaard zijn gebleven. Vooral het stuk tussen Bunyola (op de helft van de route) en Soller is een reden waarom veel mensen het als de meest aantrekkelijke spoorwegverbinding zien van Europa. Hier rijdt men tussen de steile bergwanden van de Serra de Tramuntana.

Ook de de tuinen Jardines de Alfabia zijn te bereiken via de trein.

Populaire vakanties op Mallorca

Verkeersregels

Verkeersregels op Mallorca

Er zijn een aantal belangrijke regels, die u moet kennen voordat u op Mallorca in de auto stapt. Hieronder volgen een aantal van deze regels en een aantal tips voor uw autoreis.

 • Het is verplicht om uw rijbewijs bij u te hebben tijdens het rijden.
 • 120 kilometer per uur is de nationale maximumsnelheid op snelwegen (autopistas) en 100 km per uur is de maximale snelheid op autovias met vier of meer banen.
 • Tenzij aangegeven, is de maximale snelheid op andere belangrijke routes 90 kilometer per uur en in de stedelijke gebieden 50 kilometer per uur.
 • Tolwegen hebben verschillende toltarieven, berekend door het aantal kilometers. Sommige wegen naar stedelijke gebieden hebben vaste toltarieven.
 • Spaanse tankstations leveren de meeste internationaal bekende merken van ongelode benzine en diesel. Op het plaatselijk is er normaliter slechts een paar tankstations.
 • Burgers van de Eu-lidstaten dienen in het bezit te zijn van een nationaal rijbewijs.
 • U moet minimaal 18 jaar oud zijn om een auto te besturen en over een geldig rijbewijs en autoverzekering beschikken.
 • Het is verplicht voor de bestuurder en alles passagiers om een veiligheidsgordel te dragen. Kinderen onder de 14 jaar zijn niet toegestaan om te reizen in de voorste zitplaatsen.
 • In Spanje rijden de auto’s net als in Nederland aan de rechterkant van de weg.

Populaire vakanties op Mallorca

Vliegveld en Vliegen

Vliegveld op Mallorca

De snelste manier om naar Mallorca af te reizen is natuurlijk het vliegtuig. Het vliegveld heeft goede vliegverbindingen met alle grote steden van Europa. Dus ook Amsterdam (Schiphol) en Rotterdam (Rotterdam Airport). De vliegduur vanaf Amsterdam naar Mallorca is ongeveer 2,5 uur. Het vliegveld van Palma, Son Sant Joan (ook wel bekend als Palma de Mallorca Airport), ligt op acht kilometer afstand van de hoofdstad en is het derde grootste vliegveld van Spanje, na die van Madrid en Barcelona. In de zomermaanden is het zelfs één van de drukste vliegvelden van Europa. Op dit moment vervoert het vliegveld zo’n 30 miljoen passagiers per jaar. Verwacht wordt dat dit er in 2015 zelfs 38 miljoen zijn.

Vanuit Palma zijn er directe vluchten en verbindingen met de belangrijkste Europese hoofdsteden, via lijndiensten of chartervluchten. Ook zijn er dagelijkse vluchten naar Madrid, Barcelona, Valencia en Alicante, evenals vluchten naar verscheidene andere Spaanse steden. Vanaf het vliegveld vertrekken er elk kwartier bussen naar het Plaza de Esparïa in het centrum van Palma, vanaf dit plein vertrekken er bussen naar andere steden en dorpen van Mallorca. Op het vliegveld wordt een 24-uurs taxidienst geboden en ook zijn daar verscheidene autoverhuurbedrijven gevestigd.

Populaire vakanties op Mallorca

Auto en Wegennet

Auto en wegennet op Mallorca

Op het vliegveld Palma de Mallora Airport zijn verscheidene autoverhuurbedrijven aanwezig. Verder zijn ook in het centrum van Palma de Mallorca en in de andere grote steden vele autoverhuurbedrijven te vinden. Denkt u er echter wel aan dat vrijwel al deze bedrijven uw creditcard nodig hebben als borg. Dit betekent dus dat zonder creditcard het erg moeilijk wordt om een auto te huren. Het kan wel, maar dan wordt er vaak van u verwacht dat u veel geld als borg afgeeft. En dan is het altijd maar afwachten of u dit weer terugkrijgt.

Het is natuurlijk ook mogelijk dat u met uw eigen auto afreist naar Mallorca. Het is dan wel noodzakelijk dat u de veerboot neemt. Het is het beste als u het rijden in het centrum van de grote steden en populaire oorden zo veel mogelijk vermijdt. Veel straten zijn erg nauw, met eenrichtingsverkeer. Geparkeerde auto’s langs de trottoirs kunnen ook tot gevaarlijke situaties lijden. Ook het reiden in spitsuren kan een zware opgave zijn. Normaal gesproken zijn deze spitsuren ruimgenomen van 07:00 – 09:30 en van 16:30 – 19:30.

Echter, een auto in Mallorca biedt ook een heleboel voordelen. Zo is het een handige manier om het eiland rond het reizen. De snelwegen zijn goed onderhouden en de richtingaanwijzende borden langs de weg zijn duidelijk. Hierbij is een actuele kaart van het weggennet van Mallorca een must. Er zijn vele kronkelwegen verspreidt over het eiland, die u veelal een spectaculair uitzicht bieden.

Populaire vakanties Mallorca

Boot en Ferry

Boot en ferry op Mallorca

Mallorca is op verschillende manieren te bereiken. De leukste is misschien wel met de boot. Als u van plan bent uw eigen auto mee te nemen naar Mallorca, is het zelfs noodzakelijk om gebruik te maken van de veerboot richting het eiland. Er zijn regelmatige diensten, die het reizen tussen de grote steden op het Spaanse vasteland en de havens van Mallorca, Menorca en Ibiza mogelijk maakt.

De scheepvaartmaatschappij Trasmediterránea verbindt Palma de Mallorca met Barcelona, Valencia, Ibiza en Menorca (dagelijks passages van en naar het eiland). De schepen zijn geriefelijk met hutten, gemakkelijke stoelen, cafetaria en restaurants. De maatschappij Balearia verzorgt het trajekt Palma-Ibiza-Denia (Alicante).

Populaire vakanties Mallorca

Bus

Bus op Mallorca

De busverbindingen tussen de grote steden op Mallorca zijn uitstekend. Ook de verbindingen naar kleinere steden en dorpen zijn goed. De aankomsten van een bus staan gepland op een bepaald tijdstip, maar daar wijken ze nog wel eens van af. Er zit dus niets anders op dan wachten bij een halte tot er een bus komt. De bussen op Mallorca zijn allen ééndekkers en normaal gesproken oranje van kleur. U stapt in aan de voorkant van de bus en of u betaald de buschauffeur of u laat uw kaartje zien. Net als in Nederland dus. Bij het verlaten van de bus, dient u indien mogelijk gebruik te maken van de uitgangszijde.

Palma de Mallorca heeft zijn eigen gemeentelijke busnetwerk en het reizen per bus in mallorca is relatie goedkoop. Tijdens het weekend rijden de bussen minder vaak. Het is dan ook belangrijk om uw reis van te voren goed in te plannen.

Populaire vakanties Mallorca